Segling & Gastronomi

 

Bra mat och bra viner

Ombord på Windigo finns alltid Guide Michelin och Guide Hachette - den första boken för att hitta de bästa restaurangerna och den andra för att hitta de bästa vinerna. Här nere i Provence diskuterar man smak, njutning och glädje runt bordet mer än hur man äter nyttigt och hälsosamt. Ändå sammanfaller detta på något sätt,  för i undersökningar visar det sig ofta att medelhavskosten är mycket hälsosam - liksom vinet till maten!

Fotokurs_nr_1_020fixad5._DegustationWindigo har ett antal favoritrestauranger som rekommenderas till våra gäster ombord. I närområdet finns två restauranger med stjärna i Guide Michelin, båda är absolut värda att besökas. Även om det kostar lite mer så är det synnerligen prisvärt - besöket blir en gastronomisk upplevelse. På Porquerolles finns den helt otroliga restaurangen Mas du Langoustier. Man  blir hämtad i hamnen med en minibuss och sedan åker man några kilometer på en slingrande liten grusväg i något som närmast liknar urskog. Plötsligt öppnar sig naturen - och där finns Mas du Langoustier. Hit kommer megastjärnorna med helikopter från Saint Tropez, men vi känner oss lika välkomna. Menuer finns från drygt 50 EUR till drygt 120 EUR, och sedan tillkommer öns lokala viner till bra priser. En rätt som man aldrig glömmer är hummer lättrökt i eucalyptus . Andra bra restauranger på Porquerolles är Le Porquerollais och även Villa Saint Anne invid kyrkan. Här kan man degustera öns tre roséviner i samband med måltiden; Percinsky, Alycastre och Domaine des Iles.

I Bormes-les-Mimosas finns den andra stjärnrestaurangen, L´Escoundudo, med välkände krögaren Mathias Dandine. Han fick sin stjärna 2007 när han drev en restaurang i Le Lavandou  men nu finns han alltså några kilometer inåt landet, där han jobbar hårt med att förädla lokala produkter i en gammal familjerestaurang. I Le Lavandou är annars vår favoritrestaurang La Favouille, känd för sitt fantastiska provencalska kök med mycket grönsaker och oliver. Letar man särskilt efter skaldjur finns Le Bosco på kajen i hamnen, alldeles där man lägger till. 

På Port Cros är det inte lika tätt med restauranger, men det finns ställen som absolut är värda att besöka. Vår favorit är L´Anse de Port Cros. I stället för att studera menyn räcker det med att kolla den bricka med alla nyfångade fiskar som krögaren visar upp. Han köper nämligen all fisk från den ende kvarvarande yrkesfiskaren på ön. 

När vi talar om restauranger måste vi också lista de bästa i hamnen i Hyères. Här finns sammanlagt ett 50-tal barer och restauranger - detta i en marina som är ungefär lika stor som Bullandö eller Svinninge med ett par tusen båtplatser. Högsta standarden har Brasserie des Iles och La Baleine som ligger sida vid sida på honnörskajen i Hyères. Här finns det prisvärda trerätters menyer för 25 - 30 EUR och till dessa serveras även en eller flera "Amuse bouche" - smårätter som kan översättas med "roa munnen".

Bara tre meter bakom Windigos kajplats finns Le Delano som serverar både kött och fisk, även ombord om vi så önskar. Fördelen är då att vi tar vinet från vår egen vinkällare under durken i kölen. Ytterligare några meter längre bort på kajen finns Ola Le Rève, Le Flore och Mango Bay som serverar prisvärda rätter och menyer.